Blog

5 egyszerű étel a nyárra, amit minden gyerek imádni fog!

2019.07.08 16:01

Gyors, finom, könnyen elkészíthető örök kedvencek és némi újdonság a kísérletező kedvűeknek. 5 gyerekbarát ételrecept, ami nem rabolja túl sokáig az idődet és a siker is garantált.

Gofri

Hozzávalók 4 adaghoz:

Tésztához:

  • 1 db citrom lereszelt héja
  • 3 db tojás
  • 15 dkg margarin (+ a gofrisütő kikenéséhez)
  • 5 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 30 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 1 csipet só
  • 1/2 mk sütőpor

Tetejére:

  • gyümölcs lekvár
  • friss gyümölcs
  • tejszínhab

Elkészítési idő: 40-45 perc

A citromot alaposan mossuk meg, majd reszeljük le a héját. A tojásokat válasszuk ketté, a sárgáját a margarinnal, cukorral, vaníliás cukorral és a citromhéjjal keverjük habosra. Miután ezzel elkészültünk, a lisztet szitáljuk a tálba és öntsük hozzá a tejet. Keverjük csomómentesre. A tojásfehérjét verjük kemény habbá egy másik tálban egy csipet sóval és a kimért sütőporral. Ezután szép nagy mozdulatokkal, óvatosan forgassuk bele a masszába.

A gofrisütőt kenjük ki margarinnal, majd forrósítsuk fel. A masszát kanalazzuk bele és 4-5 perc alatt süssük aranybarnára mind két oldalát.

Tálaláskor tegyünk rá egy-egy kanál lekvárt, friss gyümölcsöt, és fújjunk rá tejszínhabot.

Sült édesburgonya sajt mártogatóssal

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 80 dkg édes burgonya
  • só, bors ízlés szerint
  • 1/2 dl olívaolaj

 Mártogatóshoz:

  • 175 g tejföl
  • 200 g krémsajt
  • bors
  • 3 db sárgarépa
  • petrezselyem

 Elkészítési idő: 30-35 perc

Az édesburgonyát hámozzuk meg és vágjuk vékony hasábokra. Tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, sózzuk, borsozzuk, majd locsoljuk rá az olívaolajat. 180 fokos előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sül, de sütés közben minimum egyszer forgassuk át.

Eközben készítsük el a mártogatóst is. A tejfölt és a krémsajtot keverjük össze, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A répákat hámozzuk, majd reszeljük le lehető a legvékonyabbra. Ezt is keverjük a szószhoz.  Végül vágjuk apróra a petrezselymet és azt is forgassunk bele. Tegyük a hűtőbe, amíg elkészül a burgonya, hogy jól összeérjenek az ízek.

Hideg erdei gyümölcsleves

Hozzávalók 4 főre:

  • 450 gramm szeder
  • 10 dkg málna
  • 10 dkg áfonya
  • 5 dl 100%-os gyümölcslé
  • 5 dl natúr joghurt
  • 5-6 evőkanál méz

 Tálaláshoz:

  • mentalevél
  • gyümölcsök

Elkészítési idő: 15 perc

A gyümölcsöket mossuk meg, majd néhány szemet (mindegyikből) vegyünk félre a tálaláshoz.

A többit tegyük egy mély tálba és öntsük rá a 100%-os gyümölcslevet, a joghurtot, illetve a mézet is csorgassuk a tetejére. Egy botmixer segítségével lágy és krémes állagúra turmixoljuk, majd tegyük a hűtőbe, hogy kellemesen hűvös legyen. Tálaláskor díszítsük a félretett gyümölcsökkel, menta levéllel, de akár porcukrot vagy fahéjat is szórhatunk rá.

Tejszínes, gombás spagetti

Hozzávalók 4 főre:

  • 60 dkg csiperkegomba
  • 3,5 dl tejszín
  • 1,5 teáskanál liszt (rizsliszt is jó)
  • só, bors
  • oregano (friss)
  • bazsalikom (friss)
  • kakukkfű (friss)
  • petrezselyem (friss)
  • 1 csomag durum spagetti
  • olívaolaj
  • sajt ízlés szerint

Elkészítési idő: 30 perc

A gombát felszeleteljük, és serpenyőben olajon megpároljuk, majd kicsit megpirítjuk. Miután ez kész, a főzőtejszínt behabarjuk a liszttel és beleöntjük a serpenyőbe. A zöldfűszereket apróra vágjuk és a sóval és borssal hozzátesszük a szószhoz.  5 percig forraljuk, majd beletesszük az előre lereszelt sajtot és jól elkeverjük.

A durumtésztát megfőzzük, leszűrjük, majd összeforgatjuk a gombás szósszal. A tetejére friss petrezselymet szórunk.

Leveles tésztába göngyölt virsli

Hozzávalók4 főre:

  • 250 g leveles tészta
  • 6 db virsli
  • ketchup
  • oregano
  • só, bors

Elkészítési idő: 20 perc

A leveles tésztát vegyük ki a csomagolásból, terítsük ki egy vágódeszkára és kicsit nyújtsuk meg, hogy kb. egy centi vastagságú legyen. Egy éles kés segítségével szeleteljük fel kb. 7x7 cm-es darabokra. A virsliket ha kell hámozzuk és felezzük el. A ketchupot keverjük el az oreganoval, sóval és borssal, majd kenjük rá a feldarabolt tésztákra a szószt. Ezután, helyezzünk rájuk a virsli darabokat és göngyöljük fel őket. 200 fokos előmelegített sütőben sütőpapíron süssük készre a falatkákat kb.  15-20 perc alatt.

 

Jó étvágyat kívánunk!

Játék Bolygó

Fotók: Pixabay.com